По повод на читателски сигнал и публикацията, направена по него: Забранено за кучета на... кучешка площадка в Кършияка. Сериозно ли?, в редакцията получихме отговор от ОП "Градини и паркове". Ето го, публикуваме го без редакторска намеса:

Кучешката площадка в парк „Луксор“ в район „Северен“ ще бъде премахната, а зелената площ ще се възстанови, като от кметството обмислят на мястото да се изгради нова детска площадка или мини игрище за футбол. 

Действията са предприети след постъпила в районната администрация подписка от над 200 родители от квартала, също съвестни данъкоплатци, които въстанаха срещу кучешката площадка. Според тях около 10-ината собственици на домашни любимци, които дори не живеели в тази част на града, не спазват правилата и пускат кучетата си извън обособеното им място, като замърсяват с фекалии детските площадки, миризмата е непоносима, има опасност от болести, кърлежи и зарази, чиито приносители са кучетата.

Пространството на досегашната кучешка площадка ще бъде обезпаразитено от ОП „Дезинфекционна станция“,  оградата ще бъде премахната и теренът ще стане част от парка.

В парк „Рибница“, който е на около 900 метра от „Луксор“, има две други площадки за домашни любимци с площ около 1 декар. Кучешките площадки на територията на район „Северен“ се намират на следните адреси:

- бул. „Марица”, до магазин „Лекси”;

- бул. „Марица” № 81, срещу тенискортовете на „Новотел Пловдив”;

- бул. „Васил Априлов” и ул. „Ян Хус”;

- кв. „Гагарин” – бул. „Дунав“ и ул. „Борба”;

- парк „Рибница” – 2 броя.

Подробности за тяхната площ и оборудване могат да се прочетат в сайта на кметството:

http://severen.bg/plovdiv/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=455&Itemid=248