Два протеста - срещу полицейското насилие и в подкрепа на полицаите, заловили дрогиран шофьор след гонка в Казанлък, се организират утре сутрин в 6:45 пред сградата на МВР в града.

Още днес бе проведено тихо недоволство пред полицейското здание, след като двама от униформените били арестувания 25-годишен мъж днес бяха отстранени и срещу тях започна дисциплинарно производство.

Припомняме, че по-рано днес 25-годишният мъж, който няма книжка, не се е подчинил на стоп-палка, навлязъл в насрещното и близо 30 минути се опитвал да се измъкне от полицията в луда гонка по шосетата. Полицаите стреляли три пъти във въздуха предупредително, а после започнали да се целят в гумите на беглеца. Накрая той слязъл от колата и тръгнал да бяга, но бил заловен. Малко след това част от униформените, които са участвали в гонката настигат вече арестувания 25-годишен мъж и започват да го бият с палки, юмруци и ритници. Полицейското насилие възмути мнозина, но според част от местните младежът е бил опасност за много хора, както и за самите участници в гонката, и не бива те да бъдат наказвани.

Още по-сериозно недоволство в социалните мрежи предизвика разпространена снимка на младеж, показващ среден пръст през стъклото на полицейски автомобил, за който се твърди, че е арестувания 25-годишен мъж днес. Тя е придружавана от текст "Това ви праща младежът, който днес се опита да прегази цял град". Така настроенията се обърнаха и мнозина заеха страната на полицията.

"Някой отчете ли риска който са поели по време на преследването? Предотвратено ли е тежко ПТП? И кой офицер е ръководел силите? Не оправдавам изтърваните нерви...но много бързо хвърлиха двама сержанта на вълците. Ако всичко беше минало гладко бая ръководен състав щеше да се пъчи пред медиите. Този индивид ако беше осъществил тежко ПТП, какво правим тогава. Да го заведем на сладкарница и да го почерпим??? На полицейските служители все пак това им е работата. При такива ситуация да не допускат вредоносни последици за живота на гражданите, така и за живота на извършителя на правонарушението. По някога полицая трябва да взема живото спасяващи решения за части от секундата. Но който не я работил тази работа, никога не може да я разбере.Много е лесно от страни всеки да дава акъл, без да има и за това минимума от знания и познания за това", пише в социалните мрежи Стефан Гърбачев. 

Отстраняват полицаите, били задържан след гонкаЗапочва дисциплинарно производство

Междувременно обаче Христо Илиев, който се представя за брат на 25-годишния арестуван мъж, призовава за протест срещу полицейското насилие в 7 без 10 утре сутрин.

"Предполагам всички сте гледали клипа за бруталното полицейско насилие срещу моя БРАТ. Никога не бих твърдял, че той е невинен, но пагона не им дава право да употребяват сила след като си с белезници. Вързано куче най-лесно се бие. Който иска да го подкрепи и дори не само него пряко, а произвола на родната полиция, да заповяда пред РПУ Казанлък в 7 без 15 утре сутринта, всяка позната физиономия би била подкрепа, а и всяка непозната с уважение ваш потресен съгражданин", написа Илиев.

Полицаи налагат с палки и ритници арестувания мъж в Казанлък след гонкатаНа кадрите се виждат как униформените налагат мъж в междублоково пространство