Прокуратурата е снела обяснения от Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков след санкциите по Закона „Магнитски”. От обвинението уточняват, че към момента Васил Божков не е дал обяснения, тъй като се укрива в Дубай, която е страна извън ЕС.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенцията по вписванията, Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на правосъдието, Министерството на икономиката и Държавен фонд „Земеделие“ е изискана цялата налична информация. Главният прокурор Иван Гешев е поискал от НАП да разкрие данъчна и осигурителна информация за лицата.

Материалите от извършените във ВКП проверки на Харалампиев и Томов са изпратени в Специализираната прокуратура и вече са обединени с материалите по водено там досъдебно производство. След анализ Спецпрокуратурата е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорни постове в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Спецпрокуратурата, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и още двама души.

По отношение на Божков е установено, че в Специализираната прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с образуваната във ВКП проверка. Материалите от проверката за Манолев са изпратени на Софийската градска прокуратура (СГП). Относно Пеевски и Желязков проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация.

След приключването на всички проверки събраните материали ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури, за да преценят те дали има достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер.