„Пикът на заболяването няма да е този месец - дали ще е в края на април или май месец, дай боже, не се знае, но предстои да разберем. Ако продължаваме с този темп до септември, едва ли ще останат много хора, които да дават брифинги тук, включително и аз”, каза ген. проф. Венцислав Мутафчийски.  Той каза, че всички препарати за лечение на коронавирус са изпробвани, няма медикамент, който да оправдае очакванията, а хининът не е панацея.  

"Никога не е имало изследване за нашия хининов препарат. Всички препарати са изпробвани в неистовото търсене на препарат, който може да бъде ефективен. За хининовия препарат има данни, че оказва някакво влияние, но и това не е съвсем достоверно.В гайдлайна на Китай и СЗО се препоръчва заедно с антибиотик", каза проф. Мутафчийски.

Той се разгневи и на частна лаборатория, която не спазва разпоредбите. 

„Една частна лаборатория, вместо в Щаба, се обаждат на пациентите, казват на пациентите, че са положителни, пращат ги в болница.В момента в Пирогов и ВМА има пациенти, които истерично искат да влязат в болница. Пациентите, които са положителни и  с лека симптоматика, остават вкъщи. Температура и кашлица не е повод за хоспитализиране. Задухът е тревожен признак – тогава трябва да се обадят на Бърза помощ да ги извозят”, каза още шефът на ВМА. 

В  болница „Токуда” има един заразен млад мъж,  на около 34 години, с двустранна бронхопневмония. Оттук нататък РЗИ затваря болницата за дезинфкция за 24 часа, запечатва се самото отделение. След 24 часа болницата ще продължи да функционира. Дотогава е осигурен чист коридор на болните на хемодиализа и родилки.

Карантината в болица „Софиямед”, където е хоспитализиран Кирил Домусчиев и лекар, дал положителна проба, все още продължава.

21 нови случая на COVID-19 у нас! Мутафчийски предупреди, че млади хора в България го карат тежкоНовите случаи са от 18 от София, два от Бургас и един от Пещера