„Не съжалявам за думите си, че депутатите ни са мишоци. Нека не всички от тях се чувстват такива. Използвах тази  силна дума, за да акцентирам върху темата, а всъщност мишоци са онези, които имат вина  текстове за санкционирането на лекари в тази ситуация да се коментират въобще. Ние в момента водим тежка битка и искаме подкрепата и помощта на всички. Искаме благи послания. Днес героите не са политиците, депутатите и олигарсите, а лекарите, медицинските сестри, аптекарите. Трябва да ги подкрепяме. Да им носим мунициите на тяхната професия.  Това каза в студиото на „Тази неделя” пулмологът проф. д-р Коста Костов. 

Той подчерта, че с колегите му са благодарни за аплодисментите, с които хората ги подкрепят и определи българите като благ народ, който не е сторил лошо никому. 

Костов коментира, че най-пострадалата държава Италия е особена и това, което се случва в момента с високата смъртност на заболелите от коронавируса не е изключение. 

„Наскоро четох един интересен анализ на списание International journal , според което в периода 2013-2017 г. от грип там са загинали 68 000 италианци.  Сега от заболяването си отиват най-вече възрастни хора с тежка и разнообразна патология”, аргументира се пулмологът. 

Той обясни, че рисковите групи са на хора не с ХОПС и асма, а със сърдечно-съдови заболявания и тези на централната нервна система – инфаркти, инсулти и сърдечна декомпенсация. Инфекцията засяга различни възрасти, но при групата под 50 тя се преодолява много по-лесно, а под 40 случаите са единични. 

„Ако и друг път успешно сме се справяли с грипни заболявания, няма от какво да се страхуваме”, подчерта Костов.  Той обясни, че лекарското съсловие, което се бори на първа линия със заболяването, не е защитено и каза, че в Китай са загинали 50 лекари, изключая медицински сестри и санитари и то при изключителните мерки за сигурност, които са им били осигурени. 

„Пожелавам това общество да излезе по-единно и смело след тази криза”, каза на финала Костов и прочете стихотворение на Румен Леонидов.