Позитивна прогноза за България направи математикът проф. Михаил Константинов. Според него страната ни има най-ниска смъртност от коронавируса. Той отчете и приноса на БЦЖ ваксината. 

"Нашият организъм и белите ни дробове са много по-подготвени от тези на хората в Западна Европа. Тези, които у нас не спазват правилата, искам пак да им кажа, че умират 96% от заразените в някои страни. Затова да останем дисциплинирани, за да продължим да сме най-добре. 

В това отношение сме 25 пъти по-добре от Западна Европа. Ще има много хора, които ще починат заради стрес, но не може да си позволим масова смъртност от вируса. На Великден се очаква пикът на пандемията, което означава, че трябва да спазваме мерките на Щаба, които очевидно вършат работа", каза математикът.

"Надявам кривата да тръгне надолу и спешните мерки у нас да са до 14-и май.

Във Великобритания например има 96% смъртност - говорим за починалите, разделени на починалите плюс оздравелите. В Ирландия процентът е същият. В Нидерландия смъртността е 86 на сто.

Този вирус не само, че трудно се открива, но има удивителна смъртоносна сила. У нас тази смъртност е 7-8 пъти по-ниска от германската и с 100-120 пъти от тази в Испания", заяви проф. Михаил Константинов пред БНТ.