Предвиждат се да бъдат въвеждани локални мерки в определени области в страната, които преминат на по-високо ниво на заболеваемост. Освен това ще има облекчения за ваксинираните в обекти, в които има пропуск и целия персонал е имунизиран. Това съобщиха здравните власти по време на брифинг на представяне на мерки при посрещане на нова вълна.

“Една евентуална нова вълна на коронавируса ще струва над 1 млрд. лева, като единственият начин това да се избегне е като по-голямата част от населението се ваксинира“, каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Здравните власти за разделили четири нива на заболеваемост.

Зелена зона - под 100 заразени на 100 000 население

Оранжева зона - от 100 до 200 заразени на 100 000 население

Червена зона – от 200 до 500 заразени на 100 000 население

Тъмно червена зона - над 500 заразени на 100 000 население

Детските градини например, ще бъдат затворени при влизане в тъмно червена зона. Като обаче ще бъде възможно деца на ваксинирани родители да посещават забавачки със 100% ваксиниран персонал.

Училищата ще преминат на график при влизане в червената зона, а изцяло онлайн при тъмно червената. Висшите училища ще преминат в неприсъствена форма на обучение още в червена зона, като съответното ръководство ще прецени дали да има присъствени упражнения.

Нощните заведения и игралните зали ще бъдат затворени при червена зона.

Зоните съответстват и на броя на заетите легла с болни с коронавирус. Когато те са до 2500 се приема, че сме в зелената зона. Когато са от 2500 до 6000 страната се определя, че е влязла в оранжевата зона. Когато са от 6000 до 9000 сме в червената зона, а когато сме над 9000 – в тъмночервената.

На базата на тези зони са определени ограниченията по отношение на социални и семейни събирания; други събития от частен характер; организиране на събития на закрито; тренировки и спортни събития на закрито и открито; културни събития на закрито; учебните заведения, детските градини и университетите и други.

В тъмночервената зона евентуално се допуска ограничения при пътуванията в рамките на страната.