Обществена поръчка с прогнозна стойност 70 хиляди лева е отворена от Общинско предприятие "Траурна дейност" към Община Пловдив с цел облагородяване на гробищните пространства в града. Предметът на откритата процедура за кандидатстване е „Почистване на плевелна, храстова и дървесна растителност и санитарна сеч в траурните паркове в град Пловдив”.

В заданието към настоящата поръчка са включени дейности по косене на трева, рязане с храсти, рязане с моторен трион, изкореняване на дънери - ръчно и механизирано, рязане на клони на дървета с автовишка и извозване на отпадъци.

Единственият критерий за избор на изпълнител на обществената поръчка за облагородяване на природата в гробищните паркове е цена на предложението. Прогнозната стойност за всички дейности е 70 хиляди лева, а ценовите предложения на кандидатите трябва да се базират на общия сбор на разходи за труд и осигуровки на работниците и служителите, участващи в изпълнението на съответната услуга, вкл. общопроизводствени разходи като разходи за консумативи, обслужване на машини, застраховки, такси за депониране/оползотворяване и всички други нормативно предвидении разходи за съответната дейност. Фирмата, предложила най-ниска стойност за дейностите, се класира на първо място. 

В документацията си за участие фирмите кандидати трябва да предоставят разрешение за извършване на дейности по ЗУО - за събиране и транспортиране по шосе на отпадъци, както и декларация за лицата, правоспособни да работят с различна подемна техника. 

Концепция за организация и изпълнение на дейностите трябва да включва подробно описание на предвидените мерки за опазване на околната среда, мерки за опазване на надгробните елементи и паметници, техническо решение за изпълнение на дейностите по рязане на клони на труднодостъпни места, организация за крайно оползотворяване/ депониране на отпадъци, дневен график за организация и изпълнение на услугите с разпределение на времето по екипи, техника и работници, съгласно техническата спецификация. 

Срокът за подаване на оферти е 13 април. 

Припомняме, че в TrafficNews.bg многократно e отразявано окаяното състояние на някои от гробищните паркове в града, които често заприличат на джунгла. Пловдивчани често се възмущават от избуялите треви в гробищният парк на Рогошко шосе - повече четете тук! Предвидените действията по култивиране и облагородяване на природата в последната обител на хиляди души трябва да се справят именно с така създадената ситуация сред паметните плочи. 

Снимката е илюстративна!