Българската национална информационна система за борба с COVID-19 е готова, като в нея вече има вкарани редица база данни. В момента тя се представя на брифинг в Министерския съвет, където присъства премиерът Бойко Борисов, представители на „Информационно обслужване“ и фирмите разрабочици.

„Всички държавни органи са свързани чрез системата. Сложихме в системата вече всички заболели и карантирани лица. Има постоянна връзка с органите на МВР, РЗИ, пожарната и гранична полиция”, каза един от разработчиците.

Мобилното приложение ще може да се свали още утре или най-късно в понеделник. Подобна система се използва в Южна Корея, Италия, Китай и Сингапур.

Вътре всеки може да въведе своя здравен статус – състояние, симптоми, проблеми, което да се следи от личния лекар и компетентните органи. Така гражданите ще получават автоматична информация за здравния си статус и същевременно държавата да предприема автоматични действия.

Ако има човек, който е между Ямбол и Сливен и се чувства зле, може да го заяви в апликацията, откъдето ще кажат как да му се помогне и откъде да му пратят линейка. Ще видим къде са зелените точки в България. Първо се въвеждат лични данни, ЕГН, хронични заболявания, ако има такива. Тези данни се предават в Министерство на здравеопазването.

 

Има географски карти, които ще визуализират информацията, а тя постоянно ще се актуализира – заболели, излекувани, починали.

Всички ще имат достъп до подробни данни за развитието на заболяването – болни по населени места, пол, години,  както и на карантинирани.  Световните данни и анализи също ще бъдат сложени. Цялото приложение ще струва 3 лева на държавата - трите фирми ще вземат по 1 лев за работата си.

Очаквайте подробности!