Напусна ни Димитър Грозданов. Името му ще остане неизменно свързано с историята на съвременното българско изкуство. Изкуствовед и художник, той е създател на международния фестивал "Процес - Пространство", негов вдъхновител и директор. Поклон, съобщиха от Съюза на българските художници.

Димитър Грозданов е роден през 1951 г. Завършва „История и теория на изкуството“ в НХА през 1978 г. Стипендиант е в Швейцария, Франция и Холандия. Участва  в редица общи изложби у нас и в чужбина. Реализира около 40 самостоятелни експозиции в България, Франция, Швейцария, Германия, Холандия, Турция, Тунис и др.

Най-големият му проект - фестивалът „Процес – Пространство“,свърза своята история и с Пловдив. От 1992-а форумът се провеждаше ежегодно в Балчик. Той бе първият частен и независим форум за съвременно изкуство, толериращ широк спектър на изразни форми - изложби, пърформанс, театър, танц. През годините той е широка платформа за междукултурен диалог и срещи между различни поколения артисти, школи и държави. С напредване на годините, фестивалът се разви и разшири своите сцени, като от 2016-а провеждаше изданията си и в Русе и Пловдив.

29-ото издание на „Процес-Пространство“ сподели артистичната сцена с множеството и разнообразни културни събития, които бяха част от „Пловдив – Европейската столица на културата 2019“.

Екипът на TrafficNews изказва съболезнования на близките и приятелите на художника!

Снимка: Галерия Резонанс