Спад на престъпленията след налагането на кризисните мерки. Това отчете главният секретар на МВР - Ивайло Иванов. В ефира на Нова Тв той коментира мерките, които се взимат по границите ни, както и в градовете.

„Всички, които се прибират от чужбина се проверяват от гранична полиция и служители на РЗИ. После попълват протоколи, а колегите от районите ги следят за спазването на рестрикциите. Има много струпване на прибралит се от чужбина. Налага се да се блокира даден квартал, което е решение на местните кметове, като този в Казанлък”, каза Иванов.

Той добави, че за тях е предизвикателство да се сблъскат с епидемията като коронавируса.  

„ Ние сме хора и се притесняваме. Трябва да сме смели и мобилизирани. Помагаме на хората, на здравните инспектори”, каза той.

„Отчитаме намаляване на извършените престъпления. Явно и престъпниците спазват кризисните мерки”, категоричен е главният секретар на МВР. Той засегна темата и за карантината в Банско. 

„Хората, които не са от Банско, имат подслон и храна. Има правила и не могат да се нарушават – не могат да влизат или излизат от града. Чухме, че много хора искат с полицейски екскорт да се приберат по домовете си. Банско е под карантина”, каза Иванов във връзка с напрежението в ски-курорта.

4630 човека са под карантина в България. Те се следят от РЗИ и служители на МВР. По думите на Иванов, към този момент има достатъчен капацитет да се контролират тези хора по домовете им.