Пловдивските такситата ще плащат по 300 лева данък на година, заяви зам.-кметът Розалин Петков.  Новият данък, който ще плащат таксиметровите шофьори ще замести корпоративното облагане на доходите им. Той ще стане дължим от Нова година, след като Народното събрание прие промени в Закона за местните данъци и такси. Така всички шофьори могат да изберат дали да плащат 10 % от приходите си в хазната или новото облагане, което наподобява стария патент при такситата.  

 „Данъкът върху таксиметров превоз на пътници” в Пловдив ще бъде на минимална ставка от 300 лева, а максималната възможна бе 1000 лева. До окончателното приемане на наредбата в Общинския съвет обаче може да настъпят промени.

Предложението в Общинския съвет ще бъде гласувано през есента, а новите налози ще  влязат в сила от 1 януари 2017 година. Все още не се знае дали ще има възможност този данък да се плаща на части.  По данни в Пловдив са регистрирани над 1700 таксита, като данъкът събран от тях трябва да доближи половин милион лева.

Припомняме, че такситата в Пловдив протестираха срещу новия закон и въведения данък. Според местните превозвачи новите данъци ще съсипят бизнеса, а корпоративното облагане ще остане. Готвиха се и национални протести, но до тях така и не се стигна. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg