Община Пловдив е пуснала обществена поръчка с предмет "Предоставяне на хотелиерски и ресторантьорски услуги за участници в различни мероприятия, организирани от или с участието на Общината" и с прогнозна стойност от 260 хиляди лева.

Нуждата за настаняване е пряка проекция на културния живот под тепетата. Община Пловдив ежегодно организира или участва в национални и международни събития – фестивали, конференции, срещи на туроператори, журналистически турове и др.

 

Идеята е именно тяхното настаняване и хранене да бъде обезпечено. Броят на участниците в събитията, включително гости, шофьори, преводачи и придружители варира от 10 за по – камерните посещения, до 300 за мегасъбитията.

Офертите на потенциалните участници в обществената поръчка могат да включват места за настаняване и хранене от най-различен ранг, тъй като е предвидено, че при различните събития условиятра варират. 

Настаняването може да бъде извършено във всички видове места за настаняване /хотели – от 1 до 5 звезди, семейни хотели, хостели, пансиони стаи и къщи за гости/, в стаи с различен капацитет, като може да включва и изхранване. Когато посещенията са част от обиколни турове на България или са фестивали, протичащи на територията на няколко града и са еднодневни, се налага да се осигурява само хранене.

С оглед на това, е необходимо на участниците в мероприятията да бъдат осигурени туристически услуги – настаняване и хранене, самостоятелно и в различни комбинации, според нуждите на събитието.

Желаещите да подадат документи с ценови предложения за хотелиерски и ресторантьорски услуги могат да включат обекти и от двата типа без ограничение, като единственото задължително условие е те да са разположени на територията на Пловдив. Необходимо е също така да бъдат взети предвид датите на събитията в културния календар за 2018, за да може да няма извънредни проблеми с капазитета.

При подаването на финансовите параметри, касаещи порционите, участниците трябва да се съобразят с минималните цени за различните хранения, определени от Общината, както следва:

Обяд в ресторант „две звезди“ – 12,50 лв. без ДДС
Вечеря в ресторант „две звезди“ – 16,50 лв. без ДДС
Обяд в ресторант „три звезди“ – 20 лв. без ДДС
Вечеря в ресторант „три звезди“ – 25 лв. без ДДС
Обяд в ресторант „четири звезди“ – 30 лв. без ДДС
Вечеря в ресторант „четири звезди“ – 36 лв. без ДДС
Обяд в ресторант „пет звезди“ – 35 лв. без ДДС
Вечеря в ресторант „пет звезди“ – 40 лв. без ДДС

Специфични изисквания има и за някой тип събития, например за Международен фоклорен фестивал, където всички учаастници и техните спътници трябва да бъдат настанени в една база, както и да им се осигури зала за репетиции. Всички събития пък изискват приемащия участниците хотел да има конферентна зала. 

Крайният срок за подаване на офертите е 27 юли, а победителят ще бъде определен на база най-ниска комплексна цена. Средствата за обществената поръчка за настаняването и изхранването на гостите се осигуряват от бюджета на Община Пловдив.