23 300 кг капачки бяха събрани в Пловдив през уикенда, съобщиха организаторите на кампанията „Капачки за бъдеще”. Количеството е 3 300 кг повече в сравнение с последната акция в града през есента на миналата година. Общо петнадесет български града се включиха в кампанията през почивните дни и предадоха своите капачки, които се превърнат в апаратура за детските и родилни отделения в България.

„Все още чакаме някои кантарни бележки. Не всички хора, учреждения и градове успяха да предадат капачките си през изминалия уикенд. И въпреки това, повечето от тези, които успяха - смаааааазват! Пловдив, Благоевград, Перник, Шумен и Ямбол направо сцепиха мрака! И тук е мястото да благодарим на населените места в района на тези градове, които допринесоха страшно много! Все още предстои да изчислим колко сме събрали в страната като цяло, така че следете страницата! А кампанията в София предстои. Знаете, че ще разцепим за пореден път, защото заедно можем повече!”, написаха във Фейсбук страницата си огранизаторите.

Благородната инициатива има за цел да подмени амортизираната медицинска апаратура в още много детски отделения в страната. За по-малко от 2 години благодарение на кампанията са подменени най-старите кувьози в 22 общински болници в България, като най-стария от тях беше от 1989 година. Кампанията продължава да помага, като през 2020 г. е дарила медицинска апаратура в други 10 болници за родилните и детски отделения. 

„От създаването на кампанията през 2017 досега са рециклирани над 260 000 кг пластмасови капачки, като 100% от събраните средства са отишли за дарения”,  припомнят основателите Мартина Йорданова и Лазар Радков.