С поднасяне на венци пред паметника на загиналите при трудови злополуки почетоха днес в Пловдив Световния ден за безопасност и здраве при работа. Инициативата се организира от Фондация Център за безопасност и здраве при работата със съдействието на „Бултекс 99“.

Към повече внимание на работното място, спазване на законите, наредбите и инструкциите призова председателят на Търговско-промишлената камара Добрина Проданова, като сложи акцент на най-младите, които тепърва навлизат в работна среда. “Тази година най-важното е да научим младите, че безопасното работно място не е дадено по природа, а е наша дейност“, допълни тя.

Според данни на НОИ у нас между 2000 и 2015 година са загинали 2 072 работници, а общият брой на трудовите злополуки за периода е 63 626. Броят им през първото тримесечие на тази година е намалял, като са регистрирани 688 случая, спрямо 810 за същия период на миналата 2017 година. Най-много трудови злополуки са регистрирани в Пловдив, Варна и София, а най-малко в Силистра, Кърджали и Видин, сочи доклад на КНСБ.

Специална демонстрация за безопасно лято организираха от „Бултекс 99“ в базата си. Приветствие към децата и апел да се забавляват, но да бъдат внимателни, отправи кметът на район „Източен“ Ральо Ралев. Специалисти от МВР Пловдив показаха на децата как да се движат правилно по улиците. От „Пожарна безопасност“ пък призоваха ученицте „да не си изграят с огъня“ като им демонстрираха как работят противопожарните средства. Как да оказват първа помощ, малчуганите научиха от представители на „Български червен кръст“, Пловдив.