“Пловдив, другата столица на Европа", е една от най-четените статии в италианския "Кориере дела Сера" написана  от журналиста Карло Вулпио, който е специален пратеник в Града под тепатата за Европейска столица на културата 2019.

"В Пловдив, петстотин хиляди жители, вторият по големина град в България след столицата София, но първият, който се е отърсил от сивотата на стария режим, можете да се загубите сред музеи, художествени галерии, музикални академии и археологически обекти", пише Карло.

Италианският журналист разказва историята на Пловдив. Описва красотата на Стария град, църквите в Пловдив и региона.

"В България се намира „най-древният просъществуващ европейски град”, с неговата осем хиляди годишна история, датиращ от епохата на Троя, Микена и градовете от остров Крит, град, който според митологията е бил основан от тракийския цар Евмолп, по отношение на който някои твърдят, че е син на Хемус и Родопа, а други, че е син на Посейдон и Хиона, и поради тази причина през XII век пр. н. е. е бил наречен Евмолпия.

"Пловдив е град по-древен от Атина и от Рим и следователно е най-древният град в Европа”, продължава репортажа италианския журналист.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg