Кирил Петков излезе с охраната си пред събралата се тълпа от хора, подкрепящи протеста на партия „Възраждане“. Хиляди българи са се събрали около триъгълника на властта в София, за да искат премахване на зелените сертификати, които според тях са форма на дискриминация. Намерението му да разговаря с тълпата обаче бе посрещнато от мощни освирквания и викове „Оставка“. Към този момент протестът е мирен и няма изгледи за ескалация на напрежението. 

„Българите сме шест и половина милиона. Не трябва да се делим, а трябва да работим заедно. Ако искате да имаме силна държава, трябва да работим заедно. Стига сме се делили на 100 различни парчета“, заяви премиерът.

Той направи няколко опита да разговаря с освиркващата го тълпа. Независимо от решението документът за ваксинация да бъде отменен поетапно, привържениците на идеята за антиковид мерки са недоволни от поставените срокове. Те са негативно настроени и към запазването на маските и тестването на учениците.

„Кажете дали друг път сте имали министър-председател, който да дойде при вас на протеста. Знаете ли защо съм тук при вас? Защото е важно, ако искаме да имаме промяна, трябва да работим заедно. Ходим съм на много протести. Формата на протест е важно нещо и аз я приветствам“, коментира още Петков и заяви, че именно заради това е избрал да не гледа недоволните тълпи на удобно от кабинета си.

По думите му, неговата поява при протестиращите е израз на желание на партията им да поддържа диалог  и съобразяване с исканията на народа. Той припомни, че падането на зеления сертификат е израз само на едно – на свободните легла в болниците.

След няколко неуспешни опита за надвикване със скандиращите, Петков тръгна от площада. 

Припомняме, че протестът на партия "Възраждане" е концентриран и върху онази част от бюджета, която засяга финансирането на COVID мерките. Заради митинга е блокирано движението в района между сградите на Парламента, Министерския съвет и Президентството. 

Трима от НСО плътно до премиера в парламента, той обяви, че отива на протеста пешаВ момента бюджетът е най-доброто, което можахме да направим в тази ситуация, каза Петков