Премиерът Кирил Петков отива на среща с протестиращите срещу зеления сертификат. Това обяви самият той в кулоарите на парламента.

"Ще видите един министър-председател, който пеша тръгва от Народното събрание и отива при протестиращите", заяви Петков. Впечатление правеше, че докато той говори пред журналисти, през цялото време три гарда на НСО бяха плътно до него – от двете му страни, както и зад него.

Премиерът коментира и готвените протести на различни съсловия, недоволни от Бюджет 2022.

"В момента бюджетът е най-доброто, което можахме да направим в тази ситуация. Защо правим актуализация на бюджета? Защото след няколко месеца всички реформи, които сме заложили в коалиционното споразумение трябва да започнат да се случват. Вкарваме актуализацията - каква е идеята? След реформата ние няма да намаляваме бюджетите. Просто с увеличението на ефективност ще отиват при хората, които работят повече. В случая за огнеборец, това си говорихме и вчера със синдикатите, че така ще има повече пари за полицаите и за хората, които се борят с престъпността", заяви Петков.

България вярва в целостта на Украйна, вярваме че всяка държава, включително и Русия, ако влезе с танковете, това е нарушаване на международното право. Абсурдно е да се мисли, че тези провинции сами действат, каза още той. 

"Ние сме ясен партньор в ЕС и НАТО, солидарни сме с позицията на ЕС за Украйна и с подготвените санкции", добави той. Обясни, че се подготвят варианти, така че да не останем без енергийни източници. По този начин гледаме българския интерес, но работим заедно с партньорите в ЕС", коментира премиерът.