Общинската избирателна комисия във Ветово е прекратила предсрочно пълномощията на д-р Мехмед Мехмед като кмет на община Ветово и на Салих Салиев като кмет на село Смирненски. Причината е, че те не са прекратили дейността на фирмите си, за което в ОИК са подадени сигнали. Това става ясно от решенията на ОИК-Ветово, публикувани на интернет страницата на комисията.

Според закона за местното самоуправление и местната администрация кмет не може да извършва търговска дейност или да бъде управител в търговско дружество.

Заместник-председателят на ОИК-Ветово, Йордан Дойчинов обясни, че д-р Мехмед не е изпълнил частично задълженията си по отношение на две търговски предприятия, които има регистрирани, предаде БТА. По отношение на едното не е уведомил ОИК и не е предприел действия за прекратяване на дейността в законоустановения едномесечен срок, а по другото - не е уведомил ОИК и председателя на Общинския съвет във Ветово, но е прехвърлил собствеността на дружеството.

Д-р Мехмед Мехмед коментира, че ще обжалва в Административния съд решението на ОИК-Ветово, като ще поиска и спиране на предварителното му изпълнение. Той обясни, че е предприел действия по заличаване на фирмата си още на 25 ноември миналата година, като по думите му е спазил едномесечния срок според изискването на закона. Според Мехмед това е атака срещу него. По думите му тази неприятна ситуация ще вкара общината в една несигурност, тъй като предстои да се приеме и нейния бюджет.

Дойчинов каза още, че предстои един от заместник-кметовете на Ветово да бъде избран за временно изпълняващ длъжността кмет на общината. Решенията на ОИК могат да бъдат обжалвани в седемдневен срок пред Административния съд в Русе.