Големият български писател Кольо Николов е починал на 82-годишна възраст в болница в Холивуд на 16 юли, съобщи Красимир Лозанов, позовавайки се на информация от Ваня Крамер.

"Ако трябва да обобщим приноса на Кольо Николов в българската проза от 60-те и 70-те години, можем да започнем с това, че той бе един от първите, които отвориха път на всекидневната (специално младежката) реч, с нейните жаргони и идиоми, със словесните й конструкции и иманентна опозиционност на официалността."

Това пише за прозата на Кольо Николов проф. Симеон Янев в своя обширна литературноисторическа статия.  Преди две години "Жанет 45" издаде великолепната книга на Кольо Николов "Котаракът на Рей Бредбъри. 100 разказа за Лос Анджелис", оказала се и негова последна.

Кольо Николов е роден на 25 май 1941 г. в пловдивското село Крумово. Работи във вестниците „Народна младеж“ и „Студентска трибуна“, БНР и БНТ. През 1976 г. заедно със съпругата си заминава на екскурзия в Италия с ясното намерение да не се завръща в България. Успяват да стигнат до Ню Йорк, където живеят до 1979 г. Кольо Николов не спира да пише. Изпраща и на издателства, но не получава отговори. Пише писма на най-известните американски писатели от онова време – Джеръм Селинджър, Рей Бредбъри, Кърт Вонегът, Джон Чийвър. Получава отговор от Бредбъри, който го съветва да си намери литературен агент и го уверява, че може да разчита на препоръките му. А Кърт Вонегът му пише подробно писмо рецензия и дори прилага чек от сто долара.

По време на гостуване на българска писателска делегация в Ню Йорк, той се запознава с Любомир Левчев и уговаря с него завръщането си в родината без последствия. В България през 80-те години Николов работи в Кукления театър в София и издава петте книги, написани в САЩ. След промените в България Кольо Николов се връща отвъд океана. От 1993 г. живее във Вирджиния, а в началото на века се прехвърля в Холивуд, Лос Анджелис. Работи неспециализирана работа – като продавач в дрогерии, като пощальон, като бензинджия. През 2004 г. се принуждава да продаде писмото от Вонегът, за да оцелее. Взима 3000 долара за него. Но е личен приятел с Рей Бредбъри.

Екипът ни поднася най-искрените си съболезнования на семейството и близките на писателя. 

Поклон!