Пловдивчани масово се оплакват  от неуредици с мобилните оператори, заради неясни и подвеждащи условия в договорите. Друг проблем е лошото  покритие  в някои населени места в региона.

Това стана ясно от срещата между  представители на Комисията за регулиране на съобщенията и  Областна администрация Пловдив. На организираната среща с кметовете на населени места и граждани, експертите от КРС съдействаха на потребителите от Пловдив и региона при разрешаване на проблеми, свързани с използването на електронни и съобщителни услуги в региона.

На срещата присъстваше председателят на КРС д-р Веселин Божков, областният управител Здравко Димитров и експерти от двете институции.  

Кметовете на населените места в региона сезираха КРС за проблеми, свързани с покритието на мобилните оператори и приемането на цифровото разпръскване, сключването на договори и др.

Основният проблем, който се очерта на срещата, беше не доброто покритие на мобилните оператори в голяма част от населените места в региона. Оказа се, че 18 населени места, дори и такива, които са в равнинната част на областта, имат частична или пълна липса на мобилно покритие.

Сериозен проблем са нелоялните практики и опити за подвеждане на клиентите от страна на мобилните оператори. Според председателят на КРС д-р Веселин Божков, абонатите трябва да внимават при подписването на договорите и внимателно да четат на общите условия, за да бъдат избегнати недоразуменията.   „Наша основна задача е да работим в посока на информирания избор на потребителя и да подобрим потребителската култура на българските абонати”, заяви той.

От КРС обявиха, че през тази година в Пловдивска област са подадени 25 жалби от граждани, проведени са 236 проверки и са съставени 4 акта за нарушения. Забелязва се тенденция към  нарушения на процедурата за преносимост на номерата, за което законът предвижда глоба до 60 хил.лв, а вече четири оператора са били глобени с толкова.

Пловдивчани се жалват най-много от Мтел, където жалбите са  506 на второ място е  „Виваком”   - 450 жалби, 192 срещу "Теленор" и 9 срещу "Булсатком".

Още новини ТУК

TrafficNews.bg