От днес падат редица забрани, въведени по време на извънредното положение и обстановка. Считано от тази сутрин  носенето на маска или друго предпазно средство, остава задължително само в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения. Това означава, че на всички останали закрити обществено места – магазини, заведения, обществени институции и т.н., носенето на маска не е задължително, а само препоръчително.  Запазват се мерките за дезинфекция и спазване на физическа дистанция.

Дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете също могат да възобновят дейността си. Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки. Това означава, че абитуриентските балове могат да се проведат в края на месеца.

Считано от днес се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Лицата, които пристигат от чужди страни в България, и подлежат на 14-дневна картина са всички страни извън Европейския съюз, в това число и Великобритания и Северна Ирландия. Страните от ЕС, за които подлежи карантината са   Белгия и Португалия. От Балканите, страните, които не са в ЕС, без карантина влизат гражданите на Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора. Също така от днес ще пътуваме до Гърция, без да подлежим на карантина, както тук, така и там.