Обявени са още положителни проби на коронавирус у нас и те нараснаха с 13 за изминалото денонощие. Това съобщи генерал Венцислав Мутафчийски тази сутрин по време на извънреден брифинг.

„94 е общият брой на заразените у нас. Възрастната пациентка в Пирогов е починала. Тя е с инсулт и коронавирус. Жената е на 80-години, приета е в болница "Свети Наум" с тежък инсулт. Разшириха се и броят на областните центрове, които са с коронавирус: Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско. Това е жена на 39-години, която е била готвач, прибрала се е преди седмица. Има 25 контактни лица около нея. Получихме и информация от посолството в Скопие, където двамата граждани след почивка в Банско са установени като положителни. Във ВМА има 11 пациенти, в Пирогов има двама, като единият е интубиран. В МВР болница има 1, в София мед и Александовска също по един.

Има и заразен лекар във Велико Търново, но той няма връзка с лежащия в болница пациент.

"До момента всички починали в България са възрастни хора и с други придружаващи заболявания", заяви още Мутафчийски.

"Към момента интубираният пациент у нас е само един. Повечето от хоспитализираните са с двустранни бронхопневмонии, има и такива, които изобщо няма симптоми. При случая в Пирогово имаше признаци на влошаване още от няколко дни и това доведе до фаталния край", добави още той.

Генералът коментира, че към момента няма информация да се заграждат цели квартали.

"Имаме информация, че към момента големи групи от роми се прибират от чужбина и там органите на реда имат много работа. Това, обаче няма нищо общо с дисимилация", коментира Мутафчийски.

„Лице, което се е явило за преглед, е намерено в безпомощно състояние с алкохолно опиянение. Закарано е в „Пирогов“. При прегледа в болницата е взета проба. Още преди да изчака резултата, пациентът е избягал. Не е бил настаняван в „Пирогов“. Извършени са издирвателни действия. Намерен на Централна гара и е върнат в болницата. Днес се очаква да стане ясно какъв е резултатът му. Тестван е с бърз тест, който е показал положителен резултат“, заяви Мутафчийски.