Генерал Венцислав Мутафчийски коментира какъв е принципът за установяване на излекувани от COVID-19.

“Принципът е две отрицателни проби за 24 часа.  Днес ще изясним и случая с Кирил Домусчийски. Имаме още един пациент, който лежи и е дал вече една отрицателна проба, днес ще му бъде направена втора. Има случаи, при които дори след изчистване на вируса все още се наблюдават някои симптоми. Ако втората проба днес на въпросния пациент е отрицателна, то у нас вече ще има излекувани пет случая“, заяви генералът.

„Това да се мобилизират всички болници не е спонтанна мярка, следващата мярка ще бъде трансформиране на цели болници. Ние гледаме задължително поне месец и половина-два напред. Това ни е работата, а не да се изненадваме и да вземаме хаотични решения. Това да се изолират хора над определена възраст в момента не е необходима мярка. Мерките са според зависи от ситуацията и се взимат на различни етапи от епидемията и според зависи от положението в определения град“, коментира Мутафчийски.

У нас на ден се правят около 300 – 350 теста. Като използваме от испански, английски и немски производител.

„Мерките, които предприемаме към момента в армията са изключително ефективни. Всички, които ще заминат на мисия в Афганистан са под 14-дневна карантина. Двама от тях имат симптоми на грип и съответно няма да заминат, въпреки че нямат коронавирус“, заяви той.

Мутафчийски коментира и случаят на военнослужещ в Карлово, чийто родители вече са заразени.

„Все повече наши близки ще се окажат заразени с коронавирус. Това не означава, че държавата трябва да спре да работи“, заяви той.

Два нови случая на заразени с коронавирус в Пловдив100 000 повече са случаите по света