Жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен днес в Пловдив и още 18 области на страната. В София област, Монтана и Враца пък НИМХ повиши кодът за опасно време с една степен - от жълт на оранжев.  Без опасност са само шест области - Стара Загора, Сливен, Бургас, Хасково, Ямбол и Кърджали.

Иначе през деня в Югозападната част ще се задържи предимно слънчево и горещо. През деня вятърът постепенно ще се ориентира от северозапад, най-късно в източните райони. Максималните температури ще са от 26° в крайните северозападни райони до 34° на югоизток. В Пловдив - до 34°.

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Над северните райони около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър с южна компонента, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините сутринта ще е предимно слънчево. По-късно през деня над масивите от Югозападна България и Стара планина ще се развива купеста и купето-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Максималната температура на 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 14°.