Новият Медицински съвет към министерството обмисля по-масови тестове за коронавирус на населението, но за това трябва да бъде изработен съответния алгоритъм. От името на съвета доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница, заяви че са нужни имунохроматографски тестове, които да показват дали и кога някой е прекарал инфекция. Той подчерта, че в страните, където се води успешна борба с COVID-19, се правят голямо количество изследвания и те не могат да се правят с бавни тестове. Като пример посочи Германия, където се правят по 20 хил. изследвания на ден. В отговор на въпрос дали не се притеснява от това, че позицията на съвета влиза в конфронтация с тази на националния щаб, ръководителят на медицинския съвет проф. Коста Костов отговори: "Ако вие го наричате конфронтация, аз го наричам високопрофесионална експертиза".

900 легла има в цялата страна за лечение на болни от коронавирус, за два дни могат да станат над 2000, увериха от щаба. Все още нямаме цялата картина дали заразените намаляват и не можем да го потвърдим като тенденция, каза проф. Коста Костов.

На този етап няма утвърдена ефективна профилактика и лечение на коронавируса, заявиха от щаба по повод твърденията, че хлорохинът и хидроксихлоринът лекуват заболяването. Това са лекарства, които имат много странични ефекти и в много страни са заменени с други варианти, поясниха специалистите. Тук сме, за да помагаме на кризисния щаб, но не влизаме в конфликнти точки, тъй като ще даваме само медицински съвети. Заровили сме всички томахавки, тук сме в качеството си на професионалисти, увериха още от щаба.