Британското правителство обяви, че ще разреши на напълно ваксинирани жители на Англия да пътуват в чужбина за лятна почивка, като за целта от 19 юли ще премахне задължителната 10-дневна карантина за тях при завръщане в страната. Те ще бъдат освободени и от допълнително платено тестване за коронавирус във Великобритания, но ще трябва да представят отрицателен тест при пристигането си.

Това ще позволи на английски туристи да стигнат до любими туристически дестинации в Европа в рамките на своите годишни отпуски, сред които е и България. В момента повечето места се намират в така наречения оранжев списък от държави, което означава, че пътувалите до тях трябва да направят два допълнителни теста за над 100 паунда в Обединеното кралство и да стоят в 10-дневна карантина.

Туроператорите и авикомпании реагира светкавично на съобщението на британските власти, че това изискване отпада за напълно ваксинирани, с пускане на чартърни програми до десетки места, сред които Бургас и Варна. Първият полет към родното Черноморие е на 23 юли.

През последните дни броят на заразените с коронавирус във Великобритания расте, като в сряда те надхвърлиха 30 хил., което не се беше случвало от януари. Властите обаче се готвят да премахнат всички коронавирусни ограничения на 19 юли, тъй като смятат, че заразата вече не е толкова опасна заради високия процент ваксинирани в страната. Проучвания показват, че дневният брой на новозаразени вероятно ще достигне до 100 000 до края на месеца и голяма част от тях ще са мъже заради неспазване на социална дистанция по време на гледането на мачове от европейското по футбол, на което английският национален отбор се представя фантастично за първи път от десетилетия и е на финал.