Тревожни индикации за пренасяне на конфликта между българи и роми от Гърмен и запалването на ново огнище на напрежение се появиха в последните 3-4 дни, пише вестник „Струма”. Горещата точка може да се окаже град Гоце Делчев, където от години между българите и ромите няма проблем, а градът може да бъде пример за това как може да се съжителства и какво означава интеграция. Публично известно е, че в града ромите имат законно построени къщи, в голямата си част работят в различни фирми, други са музиканти, трети пък имат собствен бизнес и не се занимават с „традиционните дейности” на събратята им от други краища на България, като масови кражби и други криминални дейности.

Хармонията обаче е на път да бъде разрушена заради размирния гърменски квартал „Кремиковци”. Причината е, че десетки роми от гетото на село Гърмен са избягали от страх и са си направили палатков лагер близо до ромския квартал „Кумсала“ на град Гоце Делчев. Това е станало преди три дни, само в този кратък период срещу тях са скочили неврокопските цигани и българи, уплашени от размирици и от страх да не станат имотите им обект на набези.

Скоростно е била организирана среща с пришълците, които обяснили, че ще берат гъби в района, за да изкарват пари за прехрана, но това не било посрещнато радушно и те получили ултиматум да напуснат района, като срокът вече е пред изтичане и оформените българо-ромски дружини от гоцеделчевци за самозащита са готови да действат вече не само с думи.

„Да си отиват, откъдето са дошли - Велинград, Пещера, Берковица или Сливен. Искаме да можем да ходим спокойно из гората и околностите, а не да сме като на бойно поле. Да си ходят, бяха уведомени, в противен случай ще предприемем сами мерки”, коментираха разлютени в един глас българи и роми от квартал „Кумсала”. Това доведе до по-засилено присъствие на полицаи в района, за да бъдат предотвратени евентуалните размирици и задълбочаване на конфликта.

Същевременно стана ясно, че в Гоце Делчев е само една част от голямата популация от „Кремиковци”, които са се изнесли след размириците. Цели катуни са поели по различни райони, други са на биваци в гората и очакват утихване на ситуацията и евентуално да се завърнат в Гърмен.

В Сатовча обаче въобще не изчакали да се настани някой, а веднага, още след появата си, кремиковските роми били прогонени от местните представители на етноса и останалото население. Същевременно започна и проверка на местата в планините в района, където може да се намират установени табуни на роми от въпросното гето.

В Гърмен жандармерията продължава да е нащрек и следи за реда и спокойствието на района. А българите всеки ден правят от 18 до 22 часа протестни шествия и отброяват дните до 2 юни, когато ще има голям протест. Тогава изтича седемдневният ултиматум, който протестиращите дадоха на държавата и общината да бутне незаконните 124 къщи в ромското гето. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg