107 станаха доказаните случаи на коронавирус у нас. Това съобщи пред Нова ТВ началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

Новите два случая са от София. По думите на шефа на ВМА симптоматиката е лека, а двамата пациенти са под домашна карантина.

Сутринта на брифинга на Оперативния щаб беше съобщено и за трети починал. Издъхнала е 80-годишната пациентка в „Пирогов”, която беше и с инсулт.

„Имаме различни огнища в 9 областни центрове и най-вероятно ще се разширят. Когато има струпване на областти с доказани случаи, може да се прибегне към мерки, като във Банско. Твърде амбициозно е твърдението, че можем да блокираме цялата страна”, заяви в ефира на Нова ТВ генерал Мутафчийски. Той допълни, че би било наивно да се смята, че дадена област може да бъде пощадена от вируса. 

Мутафчийски каза още, че България е била сочена за пример и от испанската, и от британската преса, по отношение на мерките, взети срещу разспространението на коронавируса. И призова хората, които са най-уязвими към заболяването, да спазват указанията.

„Всички мерки са за опазване на възрастните хора. Младите са по-дисциплинирани, спазват препоръките, но пък възрастните не – ходят по улиците и не се пазят. Апелирам към най-рисковите хора -дайте ни шанс да ви спасим, не излизайте от домовете си”, допълва началникът на Оперативния щаб.