Нови 11 случая на COVID-19 са регистрирани в България. Така общата бройка на заболелите е 92. Заразата е обхванала и два нови областни градове Смолян и Велико Търново, където има по един пациент със коронавирус. Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб.

Пациентът в Смолян е в добро състояние, обясни ген. Венцислав Мутафчисйки. Мъжът се е завърнал от Великобритания преди два дни и сега е изолиран в смоленската болница. Във Велико Търново пациентът е в инфекциозната клиника в областния град и също е в добро състояние. Останалите нови 8 болни пациенти са в столицата и състоянието им по думите не шефът на ВМА е "задоволително". 

Всички, прибиращи се в България от страни с пандемия на COVID-19, остават в 14-дневна карантина от пристигането си.

„Гражданите, които се връщат от обявените рискови дестинации, попълват съответния формуляр и се слагат под карантина. Те ще бъдат проверявани за спазването ѝ. Ако имат оплаквания, да се обадят по телефона на личния си лекар, за да обяснят състоянието си. Личният лекар ще преценява дали човекът да бъде изпращан в болница. Ако се прецени, че състоянието му е към средно тежко, се осъществява обаждане към спешна помощ или РЗИ, за да бъде транспортиран до болница. Подчертавам, личният лекар не бива да се среща с пациентите", поясни Мутафчийски. 

В болницата се решава дали да бъде тестван съответния пациент според клиничната картина. Ако се вземе проба и тя е положителна, но човекът е с леки симптоми, той ще се лекува вкъщи. Ако е в по-тежко състояние, ще се лекува в болница. При възрастните хора с придружаващи заболявания, хоспитализирането ще е задължително без оглед състоянието им в момента.