Все повече нощни заведения в цялата страна обявяват, че няма да се съобразят със заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров. Точно в полунощ влизат в сила новите ограничителни мерки, според които заведенията няма да могат да работят след 23:00 часа, с което на практика нощните заведения се затварят.

По-рано големите нощни клубове под тепетата остават отворени след полунощ , с пълното съзнание , че вероятно ще понесат санкции. Собствениците им обаче са категорични, че те са направили повече от необходимото като реакция в тази тежка ситуация.

"Нашият персонал е ваксиниран на 100%. При предишните затваряния понесохме огромни загуби, а компенсациите бяха неудоволетворителни. В момента искат да ни затворят без изобщо да са оповестени икономически мерки, чрез които да бъдем обезщетени” коментираха представители на бизнеса. 

В Пловдив, че ще работят са заявили Secrets  Bushido и Onyx. Заведенията гарантират, че персоналът им е ваксиниран на 100%, като ще се спазват мерките за дезинфекция и безопасност.

Нощните клубове в Пловдив казват НЕ на меркитеМного заведения в страната ще останат отворени въпреки министерската заповед

Редица заведения по Черноморието обявиха, че ще продължат да приемат клиенти в Слънчев бряг - The Corner, Gabana, Secrets, Bedroom – няма да затварят врати от утре.

В София също популярни клубове се обявиха срещу решението на властите – Plaza, Megami, Club 33, Club 11, Carrusel, Illuzion,The Corner и други пишат, че ще работят в знак на протест срещу неефективните и дискриминационни мерки.

Гражданското неподчинение е специфична форма на проявление на правото на съпротива. То е границата между признатата и непозволената съпротива. То има за цел да блокира реда на управление на държавата и в последна сметка да наложи смяната на политическия субект на управление. В случая гражданското неподчинение е легитимен отговор на нарушенията на конституцията от страна на министъра на здравеопазването" смятат ресторантьорите. 

От бранша очакват, че ще бъдат подложени на санкции,  обаче те  са категорични, че ще водят съдебни дела, а ако полицията предприеме по-драстични действия от административните, протестът ще се пренесе пред Областната дирекция. 

На 8 септември, в сряда браншовите организации организират голям протест пред Министерски съвет. Освен ресторантьори и персонал, ще се включат представители на детски центове, фотографи, сватбени агенции, фитнес клубове , игрални зали, и пр.