Трети локдаун няма да приемем! Когато затворят Джъмбо и хипермаркетите, тогава да дойдат и при нас! Така собственици на нощните клубове в Пловдив реагират на въпроса дали тази вечер в 12 часа ще затворят заведенията, както разпорежда последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. 

Големите нощни клубове под тепетата остават отворени след полунощ , с пълното съзнание , че вероятно ще понесат санкции. Собствениците им обаче са категорични, че те са направили повече от необходимото като реакция втази тежка ситуация. "Нашият персонал е ваксиниран на 100%. При предишните затваряния понесохме огромни загуби, а компенсациите бяха неудоволетворителни. В момента искат да ни затворят без изобщо да са оповестени икономически мерки, чрез които да бъдем обезщетени. Този път стопманата ще се счупи" коментираха представители на бизнеса. 

Клуб "Сикретс" официално обяви на фейсбук страницата си, че ще остане отворен. 

От комплекс "7POINTS" също са категорични, че дискотеките няма да затварят. 

В Столицата също доста заведения обявиха , че ще останат отворени. 

"Гражданското неподчинение е специфична форма на проявление на правото на съпротива. То е границата между признатата и непозволената съпротива. То има за цел да блокира реда на управление на държавата и в последна сметка да наложи смяната на политическия субект на управление. В случая гражданското неподчинение е легитимен отговор на нарушенията на конституцията от страна на министъра на здравеопазването" смятат ресторантьорите. 

Санкциите, които предвижда закона са за физическите лица – глоба от 300 до 1000 лв за физическите лица , а за едноличните търговци и фирмите – имуществена санкция от 500 лв. до 2000 лв., Наказателна отговорност се носи само от физическите лица и включва лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лв.

От бранша обаче са категорични, че ще водят съдебни дела, а ако полицията предприеме по-драстични действия от административните, протестът ще се пренесе пред Областната дирекция. 

На 8 септември, в сряда браншовите организации организират голям протест пред Министерски съвет. Освен ресторантьори и персонал, ще се включат представители на детски центове, фотографи, сватбени агенции, фитнес клубове , игрални зали, и пр.