Ниска избирателна активност отчитат днес на втория тур от частичните избори за кмет на Благоевград. 

Миналата неделя никой от седемте кандидати не успя да прескочи 50-процентовата бариера, а избирателната активност тогава бе рекордно ниска. 

На балотажа за кмет малко над 65 хиляди души с право на глас избират между кандидата на партия „Има такъв народ“ адвокат Илко Стоянов и независимия, но подкрепен от БСП инженер Румен Томов, чиито кметски правомощия бяха прекратени предсрочно заради не съвсем закритата му фирма.

Кандидатите Илко Стоянов (вляво) и Румен Томов. Снимки: ФБ на И. Стоянов и Р. Томов
Кандидатите Илко Стоянов (вляво) и Румен Томов. 

В две от секциите днес за кратко време устройствата за машинно гласуване са били спрени.

Избирател е скъсал разписката за гласуване преди устройството да е финализирало операцията и отчело вота му. Друг гласоподавател е опитал да изтегли картата преди машината да е записала резултата от избора му. Това са двата случая, заради които за няколко минути машините са били спрени, а Общинската избирателна комисия излезе с апел да се спазва технологията на гласуване, предаде БНР.

С две стотни бе по-ниска избирателната активност към 10 часа, в сравнение с първия тур на частичните избори за кмет на Благоевград - 3,36 %.

Въпреки това членове на секционни комисии и гласоподаватели одобряват машинното гласуване.

„Много хора, които срещам, казват: Няма да ида да гласувам. Как няма да идеш да гласуваш бе, ти си длъжен да отидеш да гласуваш, дори и да пишеш „Не подкрепям никого“, хората са апатични“.

„Хората са обезверени. Омръзна им от избори и обещания, неизпълнени обещания“.

„Който и да е, няма да му е лесно, и на единия и на другия. Не е лесно на този стол горещ да седне кметът. Всичко трябва да се промени. Трябва всички да мислим за града“.

„Не може да седим тук да си правим моабети, да не гласуваме и после да искаме, да имаме претенции. Не става“.

Към 12 ч. днес жалби и сигнали за нарушения на изборния процес няма. 

Седмицата между двата тура премина спокойно и без нарушения на изборните правила.

Само една жалба бе постъпила в Общинската избирателна комисия . Тя бе депозирана от политическа партия и в нея се твърдеше, че в деня за размисъл по време на спортно мероприятие е имало агитация за един от кандидатите.  Сигналът не бе потвърден.

В 20 секции от общо 140 се гласува с хартиена бюлетина, защото избирателите са под 300 души. Въпреки това отново бяха отпечатани около 72 хиляди бюлетини, както изисква законът. В останалите секции се гласува машинно.

На първия тур едва 27,75 процента от малко над 65 хилядите избиратели упражниха правото си на глас.