Нищо не може да спре неделното хоро под тепетата, в това се увери репортер на TrafficNews.bg. Въпреки дъжда и студеното време десетки пловдивчани и любители на българските обичаи извиха голям кръг, под звуците на фолклорна музика.

И в пек, и в дъжд, и със забрани от градските власти просто пловдивчани не се отказват от неделната инициатива да се играе хоро в центъра на града.

TrafficNews.bg припомня, че любителите на народните танци изиграха тихо хоро без съпровод, след като получиха забрана да танцуват в Цар-Симеоновата градина. 

Тихото хоро е протестна реакция срещу опита на общината в Града на тепетата да прекрати спонтанното веселие, организирано всяка неделя от година и половина насам.

Дни след като Община Пловдив забрани неделното хоро в Цар-Симеоновата градина, пловдивчани организираха своеобразен протест срещу забраната. Те се събраха на централния площад в града и извиха мълчаливо хоро. Без музика, хората се хванаха за ръце и изиграха народния танц все едно 100 гайди свирят в този момент. По този начин те изразиха недоволството си.

Новината за забраната предизвика ответна реакция сред привържениците на неформалната идея, наричана „Хора за хората”.

Според тях решението на местната власт в Европейската столица на културата е опит да се спре възраждането на българския обичай.

Граждани дори попитаха защо се забранява хорото, а силната музика от заведенията в градината и шумните ромски сватба не се контролират от органите на местната власт. Засега отговори на тези въпроси не са получени. 

 TrafficNews.bg