Регионалната здравна инспекция - Кюстендил назначи допълнително лица за административно подпомагане дейността на екипите, осъществяващи граничен здравен контрол и спазването на противоепидемичите мерки срещу Covid-19  на ГКПП-Гюешево и на Олтоманци, казаха от дирекцията. Те са назначени за периода на летния туристически сезон  - до 30 септември, когато натовареността по граничниет пунктове се увеличава.

Одобрените са подбрани след интервю измежду десетки кандидатствали - с различни професии и ценз, като изискването е да имат поне завършено средно образование.  Досега по един служител на РЗИ беше на смяна на ГКПП-Гюешево, а на ГКПП-Олтоманци месеци наред изобщо нямаше екипи на РЗИ. 

Те подпомагат дейността на органите на граничния здравен контрол на ГКПП по обезпечаване на непрекъснат денонощен режим на работа и изпълнение заповедите на министъра на здравеопазването по отношение прилагане на противоепидемичните мерки за неразпространение на COVID-19, вкл. вписване на данни по докуметаицята, подпомагане дейността по издаване на предписания за карантиниране и др.

Ако е необходимо, ще бъдат привлечени още такива хора допълнително, казаха от РЗИ в Кюстендил.