Близо 2000 служители в затворите и съдебната охрана от цялата страна излязоха на втори национален протест в София. Основните им искания - 20% увеличение на всички заплатизапълване на незаетите щатове и еднакъв статут с този на полицаите. Никой от управляващите, обаче, не излезе да разговаря с тях.
 
Протестното шествие тръгна от Съдебната палата, предвождано от петима гайдари, предаде Дарик.. „Майката на нацията – мащеха за служителите си“, „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност“ – несигурността“, „С обещания затвори не се пазят“ - това пишеше на плакатите на протестиращите.

Протестиращите служители се опитаха да депозират писмо с искане за среща с премиера Бойко Борисов, но бяха спрени от охраната на Министерски съвет.

Радослав Мартинчев от Синдиката на служителите в затворите в България  заяви: "Не може така с лека ръка да получаваме пренебрежение, каквото не заслужаваме, и то от най-висше ниво“.

Преди дни служителите в отворено писмо поискаха да се срещнат с премиера Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева.

На протеста те заявиха, че нямат обратна връзка, дали това писмо е получено.

протест

Символично хората закачиха на вратата на правосъдното ведомство ключовете от затворите, които са част от оборудването, с което работят, обясни председателят на синдиката на служителите в затворите Христо Илков:

 протест

„В 21 век работим с това. Необходимо е кадрово обезпечение, материално-техническо и финансово“, каза Илков.
 
Георги Стоянов, служител в затвора в Бобовдол отвори пакет слънчогледови семки и кутия с локум.
 
Това ни дават - семки. 30 лева увеличение на годината. За нас това са семки. Идването ми до София струва повече от тези 5%. Това ще ядем. А за политиците... локуми“, посочи Стоянов.

протест

Протестиращите настояват и за изравняване на статута им с този на полицаите, поясни Красимир Бекяров, зам.-председател на синдикат „Охрана“.
 
„Изравняване на статута означава влизането в стратегията за национална сигурност. Така, както ние охраняваме съдебните сгради, считаме, че това е стратегическа охрана“, каза Бекяров.

протест

Протестиращите поставиха оценка нула на правосъдното ведомство и заявиха, че, ако не бъдат чути, ще излизат скоро на следващ национален протест.
 
Шествието премина пред министерствата на правосъдието и на финансите, а от там се отправи към Министерския съвет, но никой от управляващите не излезе да разговаря с протестиращите.