Генерал Мутафчийски заяви, че не трябва да се стига до репресии у нас, а да се спазват взетите мерки.

„Винаги могат да се разширят мерките, но това е решение на самите градоначалници. Те знаят спецификите и навиците на населението. Вчера гледах за кмета на Карнобат, които е приложил изключително адекватни мерки, като изключим пръскането със самолет. Не трябва да се стига до репресии, трябва да се даде възможност на хората да си отидат спокойно на работа при съответните санитарни мерки. Трябва да се даде възможност на възрастните хора да си напазаруват в един светъл коридор, Основното е, че хората трябва да си стоят вкъщи – това е начинът да се ограничи заразата“, коментира Мутафчийски.

Той прочете и заключение на експерти от Джорджия, според които България е взела напълно адекватни мерки и трябва да следва именно тази линия.

Генералът се възмути на въпрос относно все още работещи заведения у нас.

„Извършват се проверки постоянно. Дайте ми имена на работещи заведения и те ще бъдат затворени“, заяви категорично той.

„Нямаме нищо против да има масово тестване, стига да има възможност за такова. Гледаме да отваряме възможно по-голям контингент, PSR тестовете са с ограничени възможности. Вчера се свързахме с Израел и отново бе поставен въпроса за изработване на бързи тестове, тъй като досегашните не са 100% достоверни и дават много фалшиви резултати, като дават много измамно чувство на тестуваните“, коментира Мутафчийски.