„Можем преди окончателните резултати да кажем, че ДПС, когото и да подкрепи, ще подкрепи с условия – ДПС няма да подкрепя безусловно. Условието ни е възстановяване нормалността в политика и демокрацията. икономическо развитие на страната на база приоритетите на европейския съюз, които са наши приоритети от 2016 година“, така коментира евентуални коалиции и преговори председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му тези условия включват държавните органи и институции да функционират съгласно Конституцията и законите в услуга на българските граждани и бизнеса, а не „да са бухалка срещу бизнеса и българските гражданите“. Той подчерта, че държавният апарат не трябва да е подчинен и в услуга на тези, които са днес са на власт, както и като бухалка срещу партийни опоненти.

„Възстановяването на демокрацията не може да стане с недемократични средства и инструменти“, посочи лидерът на ДПС.

Карадайъ поздрави всички гласували. Той допълни, че на първо място отчита ниската избирателна активност  и според него тя е вследствие на периода, който се провеждат изборите – юли, а от друга страна и машинното гласуване. Той все пак посочи, че ниската избирателна активност ще е тема за анализ тепърва.

„Според данните, които гледахме на база екзитполовете, вижда се че ДПС запазва относителния си дял, т.е., ниската избирателна активност се отнася, така както към общия резултат. На 4 юли 10,5% бе относителният дял, сега е около 11% за ДПС, т.е. запазване на относителния дял от общия брой гласували избиратели и участвали в изборите. Ниската избирателна активност тепърва ще подлежи на анализ от социолози, политолози и политически партии. Ниската избирателна активност и ролята на служебното правителство в изборния процес, ние отделно ще анализираме и коментираме“, посочи Карадайъ.

Той коментира, че не приема за нормален и моделът, който е показан в последните седмици.

„Може би последните 12 години ние бяхме най-активните, които призоваваха за диалог и нормалност в политиката. Мото ни бе да възстановим нормалността в политиката, да възстановим демокрацията. Мото за 4 април бе рестарт на държавността, запазихме мотото и в тези избори, защото ако изборите дадоха старт на рестарта т.е. промяна на модела ГЕРБ, ние категорично заявихме, че моделът „стани да седна“, не е промяна на модела ГЕРБ. Промяната е възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията“, посочи лидерът на ДПС.