Мощен скандал разтърси парламента заради възстановката на събитията на остров Пресин край Белене. Депутатите от БСП – Лява България от дни се възмущават публично заради това, че деца са участвали в пиесата „Мост между поколенията” и с пушки в ръце са пресъздавали част от българската история, свързана с лагерите на тоталитарния режим.Те дори прочетоха декларация от парламентарната трибуна, протестирайки срещу делението на децата на палачи и жертви.„Пиесата „Мост между поколенията" няма нищо общо с историческата памет”, заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров. И допълни, че историческа памет не се прави от въоръжени деца, които се делят на палачи и жертви, съобщава Блиц.бг.

"Пиесата е играна със съгласието на родителите. Постъпило е искане от църквата "Рождение на Блажена Дева Мария". Няма законно основание да се забрани. Защото всичко е със съгласието на родителите. Макар че аз съм съгласен с вас", отговори вицепремиерът Ивайло Калфин. Той обяви, че Агенцията за закрила на детето е извършила проверка и цитира членове от Конвенцията за защита на детето, която повелява децата да се предпазват от неблагоприятни събития, застрашаващи здравето и живота им.

Спорът ядоса председателя на парламента Цецка Цачева и тя си призна, че е присъствала на представлението.

"Да, бях на остров Персин за националното поклонение на жертвите в концлагера. Децата със съгласието на своите родители направиха възстановката, но не с оръжие, а с бутафорни пластмасови автомати. Харесва ли ви, или не - това е нашата история. Не правете манипулации от една детска постановка", каза Цачева от трибуната и се възмути, че депутати от други избирателни райони се занимават с постановка, която не са гледали.

Според нея „БСП не желае да си спомня срамната история”, а скандалът бил инспириран от кмета на Белене, който бил член на столетницата.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg