"Хората, които живеят на друг адрес, различен от личната карта, да не ходят да си сменят регистрацията, за да могат да минат през контролните пунктове до областните градове. Достатъчно е те да попълнят адреса си в новата декларация, която пуснахме днес. Декларацията е достъпна до всички през сайта на Вътрешното министерство. На пропусквателните пунктове също ще имат декларации, ако някой случайно няма. Разчитам на съвестта и отговорността на всеки граждани, защото тези мерки са за да спасим животи и са крайно необходими", каза вътрешният министър Младен Маринов. 

"Имаме засечени опити да се продават фалшиви стоки, по-точно дезинфектанти. Така или иначе има образуване досъдебно производство и тежестта на закона ще си проличи", обясни Маринов.

Той коментира и хората по парковете и междублоковите пространства.

"На този етап сами разбирате, че мерките приложени на територията страна, не предполагат полицията да действа с тях като с престъпници. В интерес на истината обиколих парковете - празни са. Започнаха да се събират в околностите на София. Въпреки, че спряха транспорта и лифтовете, продължават да се събират. Полагаме усилия и Столична община предоставя дронове и всякакви средства, които биха помогнали. 

В сайта на МВР пише - 

"За да се избегнат излишни струпвания и опашки от граждани пред общините и гишетата на дирекция „Български документи за самоличност“ за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, спешен порядък бе изготвена бланка за декларация. Тя ще служи за представяне пред контролно-пропускателните пунктове в областните градове, които бяха изградени във връзка с изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат нови противоепидемични мерки от 21 март 2020 г."


Ето оттук може да се свали декларацията -  Сайт на МВР