„Ако след месец вирусът изчезне, няма да има последствия за българската икономика. Ще се отрази само за два сектора. Глобалния проблем е хотелиерството и туризма. Ако кризата изчезне, ще има спад”, това каза в ефира на НоваТв министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той заяви, сектор туризъм произвежда между 7 и 11 % от БВП.

„Ще се опитаме да спасим туризма със средства от фонда за Иновации и конкурентноспособност”, каза министър  Караниколов.

Той засегна темата и за банковата ни система.

„Българските банки направиха стрестестовете и ги минаха. За момента банковата система не е уязвима, тя е изключително гъвкава и ще намери правилния начин. Ако обаче държавата се бърка в политиката на БНБ, може да следват последици”, заяви още той. На въпрос от страна на хората за спекулата с хранителни стоки и лекарства, Караниколов коментира, че закон срещу спекулата няма.

„Има около 130 продукта, които са жизненоважни за населението.  От днес има предложение да се сложи таван. Притеснявам се, че ако го сложим, всички ще отидат на максималната цена”, коментира Караниколов. Идеята е държавата да следи тези основни стоки и да има механизъм, който да използва, ако цените се повишат спекулативно.