1 милион лева от лихварство и проституция е изпрал Стефан Асенов - Мендуто. Той е привлечен като обвиняем за три престъпления. 

За 10 години той е отпускал заеми на обща стойност 1 млн. лева на над 50 лица, срещу уговорена лихва, като от тази дейност е причинил значителни вреди и е получил значителни неправомерни доходи в размер на 800 000 лева. През последните четири години пък в качеството си на данъчно задължено местно физическо лице, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 50 000 лева, като е подавал неверни данъчни декларации  пред ТД на НАП-Пловдив.

От 2016 година заедно с брат си са стопанисвали хотел  „Мерита” във Войводиново. Едното от обвиненията е, че в периода от януари 2016 г. до 19 май 2020 г., в мотела до автомагистрала „Тракия“, с брат му систематично са предоставяли помещения на различни лица за полови сношения и блудствени действия, като деянието е извършено с користна цел . Второто обвинение е,  че през периода от 2010 г. до 19 май 2020 г.,  в съучастие, сбрат си като помагач, и с 43-годишната си жена Кайме  също като помагач, е извършил финансови операции с  1 млн. лева, с които е закупил недвижимо и движимо имущество, като е знаел, че парите са придобити  чрез тежко умишлено престъпление –лихварство, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция – престъпление по чл. 253 ал. 4 във вр. ал. 1 вр чл. 6 ал.1 във вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

Като обвиняем за две деяния е привлечен и братът на Стефан - Асен Асенов /46 г/., - за предоставяне на помещения за полови сношения и блудствени действия и в съучастие като помагач в прането на пари.

 Като обвиняема за престъплението по чл. 253 ал. 4 – пране на пари, е привлечена и Кайме  на 43 г.. Тя е живеела на съпружески начала с него. 

По делото продължават и в момента активните процесуално-следствени действия – претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, издирват се автомобили, придобити със средства с недоказан произход и др. 

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като след негова преценка предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които тримата са обвинени, е от 3 г. до 12 г. „лишаване от свобода“ и глоба от 20 000 лева до 200 000 лева.

Припомняме, че по време на акцията в сряда сутрин са били задържани общо 9 лица, които по думите на прокуратурата са съпричастни към дейностите на Мендуто. Шестима са били разпитани като свидетели и освободени, а Стефан Асенов, брат му и жена му са с наложени "72 часа арест". Всичките задържани са от семейството на Мендуто, до един безработни. В момента те имат около 60 коли на тяхно име, като досега са намерени 15 автомобила на стойност 2 милиона лева.  Превозните средства са били нови модели, като такива под 100 хиляди лева е нямало в автопарка.

През 10-те години на развиване на бизнеса си, през Мендуто са минали над 200 автомобила. До момента обаче, нито един от роднините му, както и самия той не е подавал данъчни декларации.

Длъжниците, на които е давал заеми, са стотици. Става дума за милиони „кредити”, които са били раздадени срещу лихва. Процентът, по думите на разследващите, е варирал, в зависимост от възможностите на лицето.

По непотвърдени данни Мендуто е наследил бизнеса на най-големия лихвар сред ромите в Пловдив, известен като Алито.

Наследникът на най-известния ромски лихвар в Пловдив раздавал заеми над 200 бонаМендуто строи кооперация в подножието на Стрия град, имотът бил закупен наскоро