Мъртва риба в Гребната база стресна пловдивчани, излезли на разходка по-рано днес. В следобедните часове читател на TrafficNews.bg се е две мъртви риби, носещи се по корем във водата. Очевидците нямат представа какво е довело до смъртта на животните.

Гледката, макар и плашеща, съвсем не е необичайна за този период от годината. Почти всяка зима минувачи се натъкват на безжизнени рибки, носещи се във водата. Причините са комплексни и обикновено не застрашават останалите индивиди, обитаващи канала. Засега няма официална информация какво е довело до смъртта на гръбначните, открити по-рано днес.

Мъртви риби изплуваха на Гребната база, убили ги водорасли СНИМКИНа няколко места на канала зловещата гледка стресна пловдивчани

Припомняме, че десетки мъртви риби изплуваха в района на община Стамболийски от река Марица през изминалия уикенд. Първоначалните тестове установиха наличие на токсични вещества. Впоследствие стана ясно, че източник на замърсяването е фирмата „Екоинвест” ЕООД. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации (ПДК) на вещества в производствените отпадъчни води на обекта по На редба 7, за реда и начина за заустване на отпадъчни води в канализационните системи. Дружеството бе санкционирано, а към този момент замърсяване няма. 

Основното зареждане на Гребния канал обаче не идва от Марица. То става чрез преработени водни обеми от ВЕЦ - Кричим. Чрез масивно водохващане, изградена на изтичалото на ВЕЦ-а, водата се отвежда до река Първенецка, а след това - и до канала, посредством съоръжения на „Напоителни системи“.