Шест болни и недоизлекувани деца с родителите си са напуснали болницата във Велико Търново заради предизвиканата паника след сърцераздиателно послание в интернет. Това съобщи директорът на болницата д-р Стефан Филев.

В понеделник след обяд в социалната мрежа фейсбук Георги Величков, баща на 4-годишно момиченце обяви че търси помощ тъй като детето му било болно от пневмония и заразено с коронавирус, а в областната болница в Търново никой не обръщал внимание на него и на майка му. След направената проверка стана ясно, че жалването на бащата е неоснователно. Детето е било прието и настанено в отделението по педиатрия. Веднага му е била взета проба, която е изпратена за изследване в София. Консултирано е и с лекар инфекционист, пише Монитор. 

Самият баща пък  час след като предизвика суматохата и паниката, изтри от профила зова си за помощ. Тази сутрин майката Мариета Томова заяви по телефона, че няма промяна в състоянието на малката Калина. Имала температура, била неспокойна и не можела да диша. Директорът на болницата, д-р Стефан Филев обаче, беше категоричен, че това не е вярно.

Според него, през нощта детето имало 37,5 градуса температура, а на сутринта и тя вече била спаднала. Освен това нямало дихателна недостатъчност и било в стабилно състояние.

„Искам да призова всички да бъдем по-отговорни в това какво публикуваме в социалните мрежи. Ситуацията е такава, че сега много лесно може да бъде причинена паника, както стана в този случай. И не бива да се получава както стана сега, зараи тази паника болницата да напускат недолекувани деца, чийто място трябва да е в болницата”, каза д-р Филев.