Кметът на Белица Радослав Равенски е убеден, че мечката е нагоре в гората и няма опасност да застраши нечий живот. Както разказахме, след като животното нападна жена през изминалата седмица от Министерството на земеделието издадоха разрешение за отстрел, което пък бе посрещнато от недоволство на природозащитници.

„В момента я прогонваме, заедно с хората и горските служители, за да няма риск. Разрешителното не променя с нищо процесите. Мечката е жива и здрава и далече в гората. Нагоре в гората е забранено да се влиза с оръжие. Само да разбера, че някой се изкушава и отстрелва забранени видове - лично ще сезирам прокуратурата”, заяви Равенски пред Нова.

От момента на инцидента досега горските наблюдават гората.

„За момента мечката я няма на нито един фото капан по възловите пътища. Засечена е високо, към парка”, уточни Аки Исмаилчев от Горското стопанство. 

Ревански е категоричен, че в момента бракониерите нямат място в гората. Всеки, подчерта той, който влезе с оръжие в гората, извън горските служители, пристъпва закона.

Управителят на Парка за танцуващи мечки край Белица Димитър Иванов посочи, че да се установи коя точно е мечката при следващо нападение е сложен казус.

„При второ нападение може само да се предполага дали извършителят е същата мечка. В региона на Белица предполагаме, че има няколко мечки. Не можем да кажем за коя точно става въпрос”, добави Иванов.