Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на немската фирма за електромобили Next.e.GO подписаха официално договора, според който в България ще се произвеждат електромобили. До две години трябва да бъде готов заводът в Ловеч, в който ще се произвеждат колите.

Очакваната инвестиция е около 140 милиона евро и ще  осигури 1000 нови работни места. 

"Много съм горд, че една немска компания от бъдещето за електрически автомобили, която вече произвежда електромобили, ще направят основното си производство в град Ловеч. Голяма част от добавената стойност се произвежда в България, не е само сглобяване. Цялата алуминиева конструкция и кабелите ще бъдат произведени в България. Тестовото производство ще започне през 2023г. Искаме България да стане хъб за електрическите автомобили. Преговаряхме и с други компании, но избрахме най-добрата", заяви Кирил Петков.

"Софтуерът на компанията ще се прави в София. Не съм привърженик на субсидиите. Бизнес моделът на компанията работи. Аз съм много внимателен за идеите на финансови стимули. Аз не вярвам за големи разпределения от един бизнес в друг. Те ще си платят собствените си стимули. Ако не са успешни България няма какво да загуби", заяви Кирил Петков.

"За мен е удоволствие и чест да съм тук. Искам да благодаря на българското министерство и на министър Петков за доверието му в технологията. Това е технология за бъдещето. Ще дадем възможност на хората да шофират достъпни и екологично чисти автомобили. Радвам се, че ще осъществим този проект. Той ще продължи две години и в Ловеч ще можем да сглобяваме електрическите автомобили", заяви представителите на фирмата Next.e.GO.