"Най-важното нещо е човекът. Машини има, могат да се купят нови. ВВС загубиха едни от най-добрите си пилоти. Изказвам съболезнования на семейството и на неговите колеги, въпреки, че все още има някакъв минимален шанс", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и бивш министър на отбраната пред Нова нюз.

"Бившият военен министър обясни, че МиГ – 29 е основният боен самолет на въоръжение във Българската армия. Причината за инцидента може да е техническа неизправност, може да е човешка грешка, учението е проведено в нощно време, когато морето и небето се сливат, мишената се е движела с по-висока скорост. може пилотът да е загубил ориентация – много са вариантите. Не бива да се спекулира с подготовката за ВВС. МиГ – 29 най-рядко е давал технически грешки. Нашите пилоти са добри. Нальотът е малко – да. Това е така, защото дълги години нашите самолети бяха рязани, защото могат да носят бойни глави. Рязани са и са продавани без пари. Политиците са виновни за унищожаването на авиацията ни", заяви Каракачанов.

"Трябва да се закупи нова бойна техника. Дълги години тези самолети бяха приземявани. Имаме армия, която трябва да изпълнява своята функция. Нито е пазена, нито съхранявана военната техника. Друга подробност е, че последният път, в който е имало връзка с изчезналия пилот, той е бил на 2000 метра и след това връзката се е загубила. Тези момчета, въпреки недоимъкът в армията, носят униформата честно и достойно. Много лесно могат да хвърлят фуражката и пагоните и да си намерят по-добра работа, но те предпочитат да защитят честта на пагона и да служат на родината си. Това е най-важното в Българската армия. Те рискуват живота си, за да защитят всички останали. Това са героите на нашето време", каза още бившият министър на отбраната.