Влаковете в страната ще продължат да се движат без промяна в разписанието си. Единствената промяна в движението на влакове на този етап е свързана с ограничението на достъпа до град Банско, като всички влакове, които пътуват по маршрута Септември-Добринище-Септември, не спират на гара Банско, а два крайградски пътнически влака по маршрута Разлог-Добринище-Разлог няма да се движат до обявяване на края на карантината.

Клиентите на БДЖ, на които се налага да пътуват с влак, ще трябва да докажат целта на своето пътуване, като контрола на достъпа на пътуващите ще се организира от служителите на реда. Тази мярка ще се изпълнява във връзка с новите указания в заповед на министъра на здравеопазването за предпазване от разпространението на коронавирус.

БДЖ информира своите клиенти да закупуват билети само при неотложност на своето пътуване с доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Националният железопътен превозвач не носи отговорност за клиентите, които не могат да докажат необходимостта на пътуването си.

Влаковите композиции /вагони, мотрисни влакове и локомотиви/ се обработват в депа и на гарите преди заминаване с дезинфекционни препарати. Мобилни групи извършват дезинфекция и в междинни гари по маршрута на влаковете.

Допълнително се обработват контактните повърхности в гарите и влаковете като дръжки, первази, облегалки, седалки, купета, санитарни възли.

Можете да закупите своя билет за пътуване онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/

Служители на РЗИ могат да измерят Вашата температура с безконтактен термометър. Призоваваме Ви за спокойствие, съдействие и разбиране към сериозността на ситуацията.

Обърнете се за съдействие към превозния персонал ако почувствате, че се разболявате, забележите човек с влошено здравословно състояние или други нередности.

Превозният персонал е оборудван с лични предпазни средства /ръкавици, маски и предпазни очила/, както за тяхна, така и за Ваша защита.

Превозният персонал е инструктиран за предприемане на действия по изолиране на установен клиент със симптоми на вирусна инфекция.

При установяване на клиент със симптоми на вирусна инфекция, вагонът или мотрисният влак се дезинфекцира и поставя под карантина.

Избягвайте пряк и близък контакт с други хора.

Избягвайте докосване на повърхности с голи ръце.

Почиствайте редовно ръцете си с мокри кърпи на спиртна основа и дезинфектиращи разтвори след осъществен допир с предмети на обществени места.

Не предприемайте пътуване ако не Ви е наложително и наблюдавайте здравословното си състояние.

Не предприемайте пътуване при съществуващи здравословни проблеми или забелязани симптоми на дискомфорт.

Ограничено е издаването на билети за спалните вагони до един човек в кабина. Ограничението не важи за пътуване на семейства.

Преустановено е преминаването на международните влакове през граничните пунктове.

Преустановено е спирането на влаковете в гара Банско.

Не се движат двата крайградски пътнически влака по маршрута Разлог-Добринище-Разлог.

Преустановено е издаването на билети в жп бюрата в „НДК” и на ул. ”Гурко” № 5 в град София, както и в бюрата за издаване на международни билети в Пловдив, Горна Оряховица, Варна, Велико Търново и Русе.

БДЖ Ви призовава за отговорно поведение и дисциплина с цел опазване на здравето на Вас, Вашите близки и околните.