В началото на месец май, трите мечета, които бяха намерени край доспатското село Барутин, ще бъдат изпратени в Център за диви животни в Гърция. Въпреки усилията на органите и на местните хора да намерят следи от изчезналата майка, тя все още не е намерена.

Има голяма вероятност, въпреки че ще бъдат отглеждани в Център в Гърция, след това мечетата да не успеят да се адаптират в дивата среда и да се наложи отново да се върнат при хората, каза ръководителят на екипа гледачи в Парка за танцуващи мечки Васил Мадолев по БНР.

"Голяма е вероятността. Те са много специфични животни. В природата майката две години ходи с тях и ги научава на всичко необходимо", добави той.

Все още има притеснения и за живота на мечетата без майка им.

"Вчера бяха много плахи, въпреки че сме направили така всичко да бъде сведено до минимум - самото помещение да е изолирано, да няма странични шумове. При храненията се скупчваха едно върху друго, бяха много уплашени до вчера. А сега останахме изненадани, когато отворихме вратата. Те си играеха по цялото помещение. По време на храненето едното вече прояви и характер, и успя да скъса гумената ръкавица на гледача под формата на игра, разбира се. Храним ги с комбинация от четири млека с много витамини и минерали. Две от мечетата са 3-килограмови, а едно от тях е 1,8 кг, но сега яде най-много, ненаситно е", каза Мадолев.

Съвсем скоро се очаква да бъдат готови документите им за Гърция, където ще имат процес на реадаптация около година и половина, след което ще бъдат върнати в природата.

Мадолев обясни, че ако мечетата останат в Парка на танцуващите мечки, ще им бъдат дадени имена.