Около 600 души са били посетени по адреси от екипи на "Спешна помощ" в София и областта през последните две дежурства преди да бъдат хванати цели 6 положителни проби за COVID-19 на медицински лица. Като заразени са установени двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри. 

Към този момент 7 са медицинските лица от "Спешна помощ", които са болни от коронавирус. Една от заразените е регистрирана още преди седмици. Тя е била в чужбина. Към момента се работи върху версията, че не тя - а някой пациент е предал заразата на останалите шестима души. Те бяха тествани през уикенда, а пробите им бяха потвърдени днес. 

Изследвани са всички от смяната - общо 103 души, с PCR тестове. Всички с отрицателна проба продължават да работят нормално. От друга смяна обаче днес е имало оплакване от двама души. 

"От смяната в петък днес има нови двама души, които имат оплаквания. В момента са във Военна болница и изследват два екипа – две лекарки и двама шофьори. Тестовете ще покажат", посочи шефът на "Спешна помощ". 

В момента РЗИ проучва около 600 души, посетени по адреси от линейки, през последните няколко дежурства, като ще се установява колко от тях имат симптоми или клинична картина на коронавирус. 

Предстои пълно тестване на служителите в "Бърза помощ" с бързи тестове. 

"Поръчахме първите 1000 бързи тестове, идват утре Всички работещи в болницата, в това число и аз ще се изследваме с бързите тестове", обясни шефът на „Спешна помощ“, където работят 940 човека, обслужващи София и Софийска област.